Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Енергоефективний вектор для ОСББ, питання та відповіді [07 серпня 2019  08:47]


Найближчим часом розпочне роботу Фонд енергоефективності – державна установа, яка надає інструменти для термореновації багатоквартирних будинків з ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку). Підтримка Фонду полягає у наданні грантів та запровадженні комплексних технічних рішень з енергоефективності будівель з врахуванням кращих європейських практик. 

Що передбачає Програма термореновації для багатоквартирних будинків? 

Програма Фонду передбачає часткове відшкодування вартості проектів термореновації - впровадження комплексу (а не окремих) енергоефективних заходів, які мають відповідати одному з двох визначених «пакетів». 

Кожен з «пакетів» включає обов’язкові та додаткові заходи, які повинні реалізувати ОСББ для отримання часткової компесації понесених витрат. Остаточне рішення про вибір заходів до проекту ухвалює об’єднання на основі енергетичного аудиту з урахуванням їх економічної та технічної доцільності:

  • пакет A - “Легкий”, складається з відносно недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій. Перш за все це - модернізація інженерних систем будинку. 
  • пакет Б - “Комплексний”, включає в себе всі заходи Пакету А, якщо вони не були впроваджені раніше, а також теплоізоляцію будівельних конструкцій: стін, даху, горища, підвалу.

Хто може брати участь у програмі Фонду Енергоефективності? 

Право на отримання часткової компенсації витрат проекту (тобто, грантів) в рамках Програми мають лише Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Для участі мають бути проведені загальні збори та прийнято рішення щодо реалізації проекту відповідно до правил Програми. 

У разі, якщо у вас немає ОСББ у будинку, пропонуємо скористатися можливостями проекту HOUSES ПРООН.  

Яку компенсацію можливо отримати від Фонду? 

Фонд енергоефективності компенсує ОСББ від 40% до 50% (перші 300 заявок на відшкодування енергоефективних заходів отримають додатковий грант у 20% від загальної суми витрат на заходи з енергоефективності). Обсяг компенсації передбачений двома пакетами, де зазначено обов’язковий перелік заходів з енергоефективності. У залежності від того, що ви обираєте - стільки відшкодування ви й отримаєте. 

Чому варто проводити енергоаудит будинку? 

Проведення енергоаудиту будинку, як обов’язкової умови подачі заявки ОСББ до Фонду енергоефективності, дозволяє надалі провести лише необхідні заходи з енергоефективності. Тобто, ви чітко знатимете, що вам точно потрібно, а що -ні. До того ж, проведення енергоаудиту входить до переліку заходів з енергоефективності, витрати на які частково відшкодовує Фонд відповідно до програми. 

Які плюси в проведенні заходів з енергоефективності? 

ОСББ економлять від 20% до 70% енергії завдяки заходам з енергоефективності. Як наслідок, від заходів з енергоефективності підвищується вартість нерухомого майна, зменшується сума у платіжках за комунальні послуги, поліпшується зовнішній вигляд будівлі, строк її експлуатації подовжується, а рівень комфорту умов проживання підвищується. Іншими словами, краще один раз провести заходи з енергоефективності і не витрачати зайвого на утримання будинку.

Чи готове ваше ОСББ до співпраці з фондом енергоефективності та залучення банківського фінансування? 

Чек-лист для самоперевірки посилання

Ключові кроки, які повинне зробити ОСББ, щоб отримати грант від Фонду Посилання 

Більш детальна інформація про Фонд енергоефективності за посиланням


1086Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua