Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Інформація про роботу, проведену Слов’янською міською військовою адміністрацією на відповідній території з основних питань життєзабезпечення Слов’янської міської територіальної громади за 2022 рік [26 січня 2023  13:41]


Інформація про стан виконання бюджету
Слов’янської міської територіальної громади Донецької області за 2022 рік

Відповідно до статті 77 Бюджетного кодексу України, бюджет Слов’янської міської територіальної громади на 2022 рік був затверджений розпорядженням керівника Слов’янської міської військово–цивільної адміністрації від 24.12.2021 року № 927 «Про бюджет Слов'янської міської територіальної громади на 2022 рік». 

Виконання бюджету територіальної громади до 24 лютого 2022 року та під час дії правового режиму воєнного стану здійснювалося військово–цивільною адміністрацією, а після утворення Указом Президента України від 30.03.2022 № 188/2022 - військовою адміністрацією відповідно до повноважень, наданих Законом України «Про правовий режим воєнного стану», з урахуванням повноважень, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану». 

Протягом дії правового режиму воєнного стану видатки бюджету територіальної громади здійснювалися з урахуванням черговості платежів, встановленої постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану». 

За 2022 рік до загального фонду бюджету Слов’янської міської територіальної громади надійшло 594,8 млн. грн. власних та закріплених доходів, що на 0,2%, або на 1,1 млн. грн. менше у порівнянні з 2021 роком, в тому числі в результаті зарахування (відповідно до положень статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з метою сталого проходження опалювального періоду 2021/2022 років) додаткових 4% податку на доходи фізичних осіб 3,5 млн. грн. 

Такий стан виконання дохідної частини бюджету Слов’янської міської територіальної громади в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України пояснюється, з одного боку, тим, що її територія наразі знаходиться в районі активних бойових дій, що зумовило пошкодження та/або призупинення діяльності підприємств, які здійснювали свою діяльність на території громади (АТ "Укрзалізниця" (- 10,7 млн. грн.), ПАТ "Слов'янський машинобудівний завод" (- 6,0 млн. грн.), АТ "Зевс кераміка" (- 3,7 млн. грн.), ПрАТ "Бетонмаш" (- 3,2 млн. грн.), ТОВ "ВО СЗВІ" (- 2,5 млн грн)), а також прийняттям на державному рівні законодавчих змін щодо запровадження низки податкових пільг. Але при цьому планові надходження по податку на доходи фізичних осіб перевиконані на 12,2%, що пояснюється сплатою податковими агентами до бюджету тер. громади податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу. 

За 2022 рік до загального фонду бюджету Слов’янської міської територіальної громади надійшло 316,9 млн. грн. міжбюджетних трансфертів з державного бюджету, в тому числі базова дотація – 106,1 млн. грн., або 100% до плану. 

Видаткова частина загального фонду бюджету Слов’янської міської територіальної громади з урахуванням видатків, що здійснюються за рахунок трансфертів з бюджетів інших рівнів, виконана в сумі 781,0 млн. грн., з них на утримання бюджетних установ соціально-культурної сфери (заклади освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури та спорту, соціального захисту) спрямовано 467,9 млн. грн. В тому числі для підготовки до роботи закладів зазначеної сфери в умовах воєнного стану та в осінньо-зимовий період при нестабільності можливого постачання газу, електроенергії було спрямовано 19,7 млн. грн. на встановлення твердопаливних котлів, закупівлю електрогенераторів, реконструкцію систем опалення тощо. 

В умовах збройної агресії Російської Федерації проти України, було забезпечено своєчасну та у повному обсязі виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери із нарахуваннями на неї по закладах, що фактично здійснювали свою діяльність, а також оплату простою (з урахуванням особливостей, внесених з цього питання до законодавчих та нормативно-правових актів в умовах дії правового режиму воєнного стану). 

Крім того, згідно із законодавчо визначеними повноваженнями щодо залучення коштів місцевих бюджетів на виконання місцевих програм, були передбачені кошти для впровадження повноважень місцевих органів влади в різних сферах діяльності, в тому числі з урахуванням впливу правового режиму воєнного стану. 

Так, для забезпечення населення Слов’янської міської територіальної громади якісними комунальними послугами, на виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років, підготовку до опалювального сезону 2022/2023 років в умовах активних бойових дій на території області було спрямовано 27,2 млн. грн. для надання фінансової підтримки ОКП «Донецьктеплокомуненерго» шляхом передачі трансферту до обласного бюджету. За рахунок цих коштів, в першу чергу, забезпечена виплата заробітної плати працівникам цих підприємств та оплата ними за спожиті енергоносії. 

На заходи із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, виконання першочергових заходів підготовки території відповідних адміністративно-територіальних одиниць до оборони в особливий період (КПКВ 8110) було спрямовано 44,4 млн. грн., за рахунок резервних фондів місцевих бюджетів (КПКВ 8700) було витрачено 29,2 млн. грн., в тому числі на ліквідацію пошкоджень об’єктів комунальної власності, житлового фонду, що постраждали в результаті обстрілів території громади з боку держави-агресора – 22,3 млн. грн., формування матеріального резерву для реагування та ліквідації надзвичайних ситуацій – 5,4 млн. грн. У 2022 році було організовано та здійснено роботу із безоплатного забезпечення деревиною паливною населення Слов’янської міської територіальної громади як такої, що є прилеглою до зони проведення воєнних (бойових) дій, зокрема за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету на зазначені цілі витрачено 4,9 млн. грн., за рахунок власних коштів бюджету територіальної громади було витрачено для придбання брикетів 11,6 млн. грн., для придбання металевих печей "буржуйок" – 0,6 млн. грн. 

Також обсяг коштів бюджету міської територіальної громади, що спрямований на надання допомоги населенню у вигляді одноразової матеріальної допомоги мешканцям, нерухоме майно яких пошкоджено внаслідок збройної агресії рф – 7,8 млн. грн., разова грошова допомога родинам загиблих військовослужбовців та цивільних – 0,7 млн. грн. 

На поточний ремонт житлового фонду комунальної власності міста для розміщення осіб з житла, яке зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії рф витрачено 1,7 млн. грн. 

Крім того, за рахунок коштів бюджету територіальної громади відповідно до Програми економічного і соціального розвитку Слов'янської міської територіальної громади на 2022 рік, затвердженої розпорядженням керівника Слов’янської ВЦА № 926 від 24.12.2021 р. «Програма економічного і соціального розвитку Слов'янської міської територіальної громади на 2022 рік» (із змінами) здійснювалися заходи з територіальної оборони, а також з метою посилення зміцнення обороноздатності держави в межах повноважень, наданих законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про правовий режим воєнного стану», «Про основи національного спротиву» та іншими, а також враховуючи тимчасову сплату податковими агентами до бюджету сільської, селищної, міської територіальної громади податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, була надана підтримка військовим формуванням, утвореним відповідно до законів, та іншим державним органам, що наразі забезпечують відсіч збройній агресії Російської Федерації проти України на території області. 

Відповідно до постанови КМУ від 11.03.2022 № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» військові адміністрації населених пунктів «здійснюють управління коштами місцевих бюджетів без оприлюднення нормативно-правових актів та інших документів, які застосовуються під час бюджетного процесу», що обумовлює можливість в публічному просторі не зазначати суми, що затверджені розпорядженням начальника військової адміністрації про бюджет територіальної громади.

Надання адміністративних послуг

Відділ з надання адміністративних послуг Слов’янської міської військової адміністрації повідомляє. 

До початку широкомасштабного військового вторгнення в Україну кількість адміністративних послуг, які надавав відділ становила 258. Після 24.02.2022 року робота відділу у offline режимі на деякий час була призупинена. Засобами телекомунікаційного зв’язку надавались послуги щодо фактичного місця проживання громадян на території Слов’янської міської територіальної громади. 

У жовтні 2022 року відділ поновив прийом громадян offline, відновлено доступи до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, реєстру Державної інспекції архітектури та містобудування. Затверджено Перелік адміністративних послуг, які надаються відділом на період дії воєнного стану, який налічує 57 видів. 

Проводиться робота щодо розширення Переліку адміністративних послуг, які можуть надаватись через відділ з надання адміністративних послуг, на кінець січня 2023 року Перелік буде збільшений до 98. 

Працівники відділу ведуть прийом громадян з питань реєстрації бізнесу, нерухомості, надання довідок про фактичне проживання та наявність пічного опалення, житлових питань, екології тощо. 

Проводиться консультація телефоном щодо надання адміністративних послуг, як мешканцям нашої громади, так і прилеглих територій, а також, внутрішньо переміщеним особам, які зареєстровані на території Слов’янської міської військової адміністрації
Прийом громадян здійснюється за адресою: м. Слов’янськ, вул. Батюка, буд. 40, кабінети 2-3, e mail: cnap@slavrada.gov.ua , тел. 0995398047.

Житлово-комунальне господарство

З початку введення військового стану у лютому 2022 року по теперішній час в громаді пошкоджено понад 147 багатоквартирних житлових будинків (4 будинки зазнали значних конструктивних пошкоджень), 577 приватних будинків, 20 приватних будинків зруйновано повністю, 30 об’єктів соціальної сфери, які належать до комунальної власності територіальної громади, комунальні підприємства – об’єкти критичної інфраструктури 3 одиниці. За рахунок коштів місцевого бюджету придбано будівельні матеріали для проведення ремонтних робіт господарським способом житлових будинків Слов’янської територіальної громади, пошкоджених в наслідок збройної агресії рф, які використані управителями житлових будинків для часткового поточного ремонту пошкоджених будинків по вул. Корольова, 20, 22, 29, вул. Університетьска, 5, 38, 42, вул. Василівська, 49, 56, 58, 60, 62, вул. Банківська, 87, вул. Торська, 43, пров. Виноградний, 9, пров. Парковий, 6 пров. Батюка, 8, 24, вул. Бульварна, 10, вул. Дарвіна, 8а. 

Підрядним способом виконано поточний ремонт пошкоджених покрівель житлових будинків по вул. Лозановича, 6, вул. Світлодарська,3, 6, вул. Торська, 22, 24, 43, вул. Я. Мудрого, 5, 9, 10, вул. Батюка, 2а, 18, вул. Василівська, 47, вул.Банківська,87. 

Проведено технічне обстеження та отримано технічні висновки 14 об’єктів, які зазнали значних пошкоджень несучих конструкцій в результаті збройної агресії. 

Комунальними підприємствами виконані роботи із закриття віконних блоків тимчасовими матеріалами в кількості понад 13 тис. од. 

Будівельні матеріали для проведення ремонтних робіт були отримані за Президентської програмою від Донецької облдержадміністрації, міста Мирно град, Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та інших волонтерських організацій.
З метою відновлення роботи основної та допоміжної повітряних ліній очисних споруд Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні було надано допомогу – кабель ААШВ 3х150 в кількості 4000м. Спеціалістами КП «Словміськводаканал» та Слов’янський РЕМ виконані роботи із прокладки кабелю від ТП 110/6 кВ «Червоний Молочар» до РУ 6кВ ТП очисних споруд з підключенням. 

Встановлено дві електролізні гіпохлорідні установки «Пламя 2»: на очисних спорудах та фільтрувальній станції. 

Замінено 2 км водопровідних мереж. 

Замінено трансформатори у кількості 5 одиниць: Маяцький водозбір, фільтрувальна станція, КНС 1А, ВНС 4. 

Від Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні було отримано наступну спецтехніку: автомобіль самоскид, автокран, автомобіль для безаварійного проходження опалювального сезону, за кошти міського бюджету виконано реконструкцію системи опалення будівель трьох медичних закладів із встановленням твердопаливних котлів - модульні котельні по вул. Василівська, 31, Шевченко, 38, Університетська,15. 

До ВО «Слов’янськтепломережа» для роботи котелень передано 4 генератори. На території Слов’янської міської територіальної громади організовано «пункти незламності», розташовані в закладах освіти, медицини та об’єктах комунальної власності. «Пункти незламності» оснащені 11 генераторами, мобільним зв’язком, питною водою, газовими обігрівачами, місцями для нічного перебування у разі необхідності . 

За кошти місцевого бюджету придбано та надано населенню 100 пічок-«буржуйок». 

За кошти субвенції придбано та доставлено мешканцям територіальної громади 2481м2 деревини колотої (дуб, ясень). 

За кошти міського бюджету придбано та доставлено мешканцям територіальної громади 1455,0 тон паливних брикетів з лушпиння соняшника. 

З серпня місяця 2022 р. мешканці мікрорайону «Словкурорт» знаходилися без електрики через пошкодження трансформатору, тому всі домогосподарства мікрорайону були забезпечені брикетами, дровами, буржуйками.

Дорожнє господарство

На теперішній час на території Слов’янської міської територіальної громади налічується 416,5 км. автошляхів, 175,3 км. з них із асфальтобетонним покриттям. В результаті збройної агресії було пошкоджено асфальтобетонне покриття доріг по вулицях: Банківська, Василівська, Ярослава Мудрого, Центральна, Світлодарська, Торська, Поштова. Протягом року КП «Благоустрій» забезпечувалося утримання вулично-дорожньої мережі Автодороги ремонтується поточним ремонтом. З метою організації дорожнього руху у місті працює 14 світлофорних об’єктів.

Транспорт та зв’язок

З початком військової агресії Російської Федерації проти України та введенням воєнного стану в Україні, беручи до уваги факт перебування Слов’янської міської територіальної громади в районі проведення бойових дій, згідно Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 №309, рух громадського транспорту (авто-, електротранспорт) та забезпечення його діяльності зазнали суттєвих змін внаслідок наступних чинників:

  • введення воєнного стану в Україні та проведення бойових дій на території Слов’янської міської територіальної громади;
  • нестабільна поставка палива (газ метан, газ пропан, дизельне паливо та ін.);
  • значне підвищення цін на паливо та електроенергію;
  • аварійні/планові/зональні відключення електроенергії;
  • комендантська година;
  • евакуація населення з території Донецької області;
  • суттєве зменшення пасажиропотоків;
  • небезпека перевезень пасажирів під час загострення бойових дій;
  • економічні зміни та інші.

Із перших днів повномасштабної російсько-української війни комунальне підприємство «Слов’янське тролейбусне управління» надавало послуги щодо перевезення пасажирів. Із 24 лютого 2022 року до 30.06.2022 підприємство працювало та здійснювало безкоштовне перевезення пасажирів згідно розпорядження керівника Слов’янської міської військово-цивільної адміністрації від 24.02.2022 № 344 «Про безкоштовний проїзд міським електротранспортом». У липні місяці 2022 року у зв’язку із загостренням бойових дій на території Краматорського району відповідно до статті 20 Закону України «Про міський електричний транспорт» перевезення пасажирів міським електричним транспортом у місті Слов’янську були призупинені. 

Враховуючи чисельні звернення мешканців міста Слов’янська щодо необхідності відновлення руху міського громадського транспорту та з метою забезпечення соціально значущої послуги для населення м. Слов’янська, згідно вимог Закону України «Про соціальні послуги», у листопаді 2022 року комунальне підприємство Слов’янської міської ради «Слов’янське тролейбусне управління» обмежено відновило надання транспортних послуг на території Слов’янської громади, відповідно до статті 20 Закону України «Про міський електричний транспорт». Підприємство відновило свою роботу в об’ємах потрібних для забезпечення мінімуму перевезень населення. Рух п’яти тролейбусів здійснюється за трьома маршрутами. 

Рух автобусів на міських та приміських маршрутах загального користування, що не виходять за межі території Слов’янської міської територіальної громади були призупинені з початком повномасштабної російсько-української війни. Основними причинами чого стали нестабільна поставка палива (газ метан, газ пропан, дизельне паливо та ін.), значне підвищення цін на паливо, евакуація працівників підприємств та населення громади, значне зниження пасажиропотоків, небезпека здійснення пасажирських перевезень під час загострення бойових дій на території Слов’янської громади. Перевезення пасажирів на міських та приміських маршрутах загального користування, що не виходять за межі території Слов’янської міської територіальної громади здійснюють автомобільні перевізники приватних форм власності. 

На теперішній час розглядається питання часткового відновлення перевезення пасажирів на міських та приміських маршрутах загального користування, що не виходять за межі території Слов’янської міської територіальної громади. 

Мобільний зв'язок присутній у всіх населених пунктах Слов’янської міської територіальної громади під час короткострокових аварійних/планових/зональних відключеннях електропостачання. Тільки в разі довгострокових глобальних відключеннях електропостачання населені пункти залишатимуться без мобільного зв’язку через обмежені можливості операторів мобільного зв’язку забезпечити довготривалу роботу власного обладнання.

Освіта

З початку агресії російської федерації заклади освіти Слов’янської міської територіальної громади перейшли на дистанційну форму організації навчання з метою забезпечення безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу. 2021-2022 навчальний рік був закінчений організовано, 1082 учня отримали свідоцтва про здобуття базової середньої освіти, з них 55 з відзнакою; 708 випускників – свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти. 8 учнів нагороджені срібними і 39 золотими медалями. Всі випускники отримали документи про освіту, причому 34 з них через закордонні дипломатичні місії. Завдяки злагодженій роботі педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти близько 200 випускників з окупованих Волновахи, Сартани, Маріуполя, інших сіл і містечок Донецької області отримали документи про освіту державного зразка. 

447 випускників закладів загальної середньої освіти (63% від загальної кількості) узяли участь в національному мультипредметному тесті. Результати НМТ підтверджують ефективність дистанційної освіти. 25 випускників отримали 200 балів з одного з предметів тесту, два випускника мають найвищий бал з двох предметів, а випускниця ЗОШ №5 – з усіх трьох предметів тесту показала максимальний результат. 

Відповідно до розпорядження начальника військової адміністрації від 31.08.2022 №108, запитів батьків та потреб здобувачів освіти в 2022-2023 навчальному році запроваджується дистанційна, сімейна, екстернатна, інклюзивна, патронатна (індивідуальна) форми навчання. Мережа закладів загальної середньої освіти повністю збережена і охоплює навчанням 10579 учнів (90% від минулого року). Запроваджені різні форми і моделі навчання для різних категорій учнів, які:

  • навчаються тільки в закладах освіти громади;
  • навчаються за кордоном;
  • навчаються на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей, Криму.

Діти, які залишилися на території громади, отримують освітні послуги дистанційно в синхронному і асинхронному форматі. 

Усі педагогічні працівники, що здійснюють освітній процес у дистанційному форматі, забезпечені паперовими й електронними підручниками, методичними матеріалами, власними технічними засобами, ноутбуками (планшетами) за рахунок евакуйованого шкільного обладнання, хромбуками (ноутбуками), отриманими від департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації. 

Педагогічними працівниками 7 закладів дошкільної освіти надаються послуги за сімейною (домашньою) формою здобуття дошкільної освіти, соціально-педагогічного патронату родин в дистанційному форматі відповідно до запитів батьків. 

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 02.08.2022 № 679-р «Про проведення обов’язкової евакуації населення Донецької області», з метою збереження матеріально-технічної бази закладів, відділом освіти було евакуйоване більше 500 одиниць обладнання та пристосувань закладів освіти, у тому числі 305 од. комп’ютерної техніки, 41 од. оргтехніки, 65 проекторів, 13 телевізорів, 6 мультимедійних дошки, кабінет фізики та інше. Крім того, евакуйований архів відділу освіти. Організована евакуація учасників освітнього процесу: евакуйовані в безпечні регіони України 56% учнів ЗЗСО, 72% педагогічних працівників ЗЗСО; за кордон 30% учнів, 16% педагогічних працівників ЗЗСО. Серед учасників освітнього процесу закладів дошкільної освіти відсоток евакуації становить 80% для вихованців, 70% для педагогічних працівників. 

Надається психологічна підтримка усім учасникам освітнього процесу, до здійснення заходів підтримки залучені практичні психологи, соціальні педагоги, вчителі та класні керівники. Психологічна підтримка здобувачам освіти, педагогічна допомога батькам надається на базі пункту незламності на території мікрорайону Слов’янський курорт, до роботи якого залучені практичний психолог і вихователь дошкільного закладу освіти. 

На базі п’яти закладів освіти з 28.03.2023 були відкриті пункти харчування для соціально незахищених верств населення. Погіршення безпекової ситуації в громаді змусило призупинити роботу пунктів харчування на два місяці. Наразі робота пунктів харчування відновлена. З 26.11.2023 було відкрито шостий пункт харчування в мікрорайоні Слов’янський курорт, що дозволило збільшити кількість обідів до 1050 щоденно. Для приготування обідів закуплені продукти за рахунок коштів Слов’янської міської військової адміністрації (близько 170 тис. грн), використовувались залишки харчових продуктів навчальних закладів відділу освіти, волонтерська та гуманітарна допомога. 

З 24.11.2022 у приміщенні дев’яти закладів освіти відкрилися «Пункти Незламності». Перелік пунктів, детальну інформацію щодо їх розташування можна отримати на відповідному сайті. Пункти забезпечені теплом, що подається від автономних пелетних котелень. Обладнання для котелень відділом освіти було взято у оренду, паливо закуплено в необхідній кількості. Загальна сума витрат становить 11 204 тис. грн. «Пункти Незламності» укомплектовані усім необхідним для повноцінного функціонування: генератори, автономне освітлення (ліхтарі), газові обігрівачі, комплекти для відпочинку (розкладачка , матрац та ковдра) близько 700 одиниць, баки для питної води та бутильована вода, фільтри для питної води, електричні чайники, медичні аптечки для надання першої допомоги, засоби гігієни, продукти харчування (цукор, печиво, вафлі, чай та ін.). Забезпечують роботу «Пунктів Незламності» 106 працівників закладів освіти, а саме, адміністратори, прибиральники приміщення, чергові, сторожа, працівники харчоблоків та оператори котелень. 

Облаштовано захисними спорудами цивільного захисту (бомбосховищами) два заклади загальної середньої освіти, додаткові кошти на облаштування захисних споруд не виділялися. З метою забезпечення відповідного рівня безпечних умов для перебування в закладах вихованців і працівників закладів, планується влаштувати найпростіші укриття в 4 закладах дошкільної освіти та двох закладах ЗСО. 

Шкільний автобус був переданий на потреби ЗСУ, закупівля нових шкільних автобусів не здійснювалася. 

За період проведення активних бойових дій на території громади, були частково пошкоджені будівлі:

  • 9 закладів загальної середньої освіти (ЗОШ № 19; ЗЗСО №14; ЗОШ №8; ЗОШ №9; ЗОШ №12; ЗОШ №15; ЗОШ №1; філія ЗОШ № 4; ЗОШ № 5);
  • 8 закладів дошкільної освіти (ДНЗ №1; ДНЗ №2; ДНЗ №55; ДНЗ №24; ДНЗ №8; ДНЗ №6; ДНЗ № 66; ДНЗ №70);
  • КЗ «Центр дитячої та юнацької творчості», ДЮК «Романтика», ДЮК «Орлятко», КЗ «Станція юних техніків».

Повністю зруйнована будівля КЗ ДНЗ №20 «Теремок». 

Внаслідок ворожої обстрілів пошкоджені 517 вікон, 100 дверей, пошкоджено 4500 м² покрівлі, 5500 м² фасаду будівель, пошкоджені внутрішні стіни, стеля, та інженерні мережі 6 закладів).

Соціальний захист населення

Соціальний захист є сьогодні основним завданням соціальної політики, яка ставить за мету забезпечення прав і гарантій людини стосовно рівня і якості життя. Об'єкти соціального захисту - це особа, сім'я та їх добробут. 

Повноваження щодо соціального захисту у 2022 році Управлінням соціального захисту населення виконувалися з урахуванням запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні, відповідно до Закону України від 24.02.2022 № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні». 

На виконання Порядку визначення потреб населення адміністративно- територіальної одиниці, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України 20.01.2014 №28 на території Слов’янської міської територіальної громади створена Робоча група, щодо визначення потреб населення у соціальних послугах, яка спрямована на соціальний захист громадян щодо надання соціальних послуг та працює три комунальні установи соціального спрямування, які фінансуються за рахунок коштів місцевого бюджету, а саме :

  • комунальна установа «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Слов’янської міської ради Донецької області»;

У звітному періоді із числа виявлених осіб, які опинились у важких життєвих обставинах, потребували сторонньої допомоги, в трьох відділеннях комунальної установи: соціальної допомоги вдома, денного перебування і організації надання адресної натуральної та грошової допомоги 1103 непрацездатних громадян отримували соціальні послуги. На теперішній час 261 особа поважного віку знаходиться під опікою соціальних працівників, які обслуговують їх вдома; 

  • комунальна установа «Центр комплексної реабілітації для осіб (дітей) з інвалідністю Слов’янської міської ради»;

В реабілітаційних заходах у комунальній установі «Центр комплексної реабілітації для осіб (дітей) з інвалідністю Слов’янської міської ради» в 2022 році залучено 47 дітей з інвалідністю згідно індивідуальної програми реабілітації, виданої медико-соціальною експертною комісією або лікувально-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу.

  • комунальна установа «Центр обліку бездомних осіб з будинком нічного перебування Слов’янської міської ради».

Протягом 2022 року до установи за допомогою звернулось 75 осіб, із них 7 внутрішньо переміщених осіб, 9 осіб, звільнених з місць позбавлення волі. 

На теперішній час, вищезазначені комунальні установи, працюють з урахуванням запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні та здійснюють свої повноваження не в повному обсязі. 

Підтримка різних верств населення міста Слов’янська – один з головних пріоритетних напрямків діяльності Управління соціального захисту міської військово –цивільної адміністрації. З цією метою щоденно проводиться робота по реалізації цілої низки нормативно-законодавчих актів України, обласних та міських програм. 

У зв`язку із загостренням ситуації та веденням активних бойових дій у Донецькій області Управлінням з 11 квітня 2022 року по 01 жовтня 2022 року не здійснювалась діяльність в частині прийому громадян у м Слов’янську. Мешканці міста мали змогу надати заяви про призначення державних соціальних допомог, до яких додавалися необхідні документи в електронній формі на електрону пошту Управління або через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи та Єдиний державний веб-портал електронних послуг. 

Від початку, було налагоджено роботу з консультування мешканців громади з усіх напрямків діяльності за телефонами консультаційної лінії Управління. Повністю здійснювалось нарахування та фінансування державних допомог, підготовки документів для проведення їх виплат 

Починаючи з листопада 2022 року і на теперішній час, відновлено прийом громадян та прийом заяв на призначення усіх видів соціальної допомоги та компенсацій з необхідними документами. Щоденно здійснюється прийом громадян по різним питанням соціального захисту . За два місяця прийняти документи від 646 мешканців територіальної громади. Протягом 2022 року приймалися документи від мешканців віддалених районів міської громади: с. Билбасівка, с. Андріївка, Мирне.
На обліку в Управлінні перебуває 10845 осіб які отримують різни види соціальних допомог та компенсацій. 

За рахунок міського бюджету надається компенсація 75 фізичним особам, що надають соціальні послуги громадянам на загальну суму 782,9 тис. грн. 

Постійно надаються роз’яснення з питань соціального захисту населення на звернення, що надходять на електронну пошту Управління. Так, за 2022 рік надіслано 657 відповідей на електронні поштові скриньки мешканців громади. За зазначений період надано більше ніж 40000 телефонних консультацій (працює 5 консультативних ліній). 

Питання соціального захисту населення внутрішньо переміщених осіб, і на теперішній час, є пріоритетним в роботі Управління. Станом на 01.01.2023 р. на обліку в Управлінні перебуває 38668 осіб. Починаючи з 24.02.2022 зареєструвалися та отримали довідку 2164 внутрішньо переміщеної особи. Отримують допомогу на проживання 3761 сім’я. Всі внутрішньо переміщені особи отримують гуманітарну допомогу, медичну та іншу допомогу. 

Але керівництвом міської Слов’янської громади постійно наголошується про необхідність евакуації. Через активні бойові дії організовано евакуацію мешканців територіальної громади до більш безпечніших регіонів України. 

Евакуація здійснюється безкоштовно, залізничним транспортом та автотранспортом. Так, протягом 2022 року, було евакуйована близько 65 тис. мешканців громади до різних областей України та закордон. Цілеспрямована евакуація проводилася до: Кіровоградської, Тернопільської, Чернігівської, Ровенської, Черкаської областей та міста - побратима Коростеня. Мешканцям громади надавалося безкоштовне житло у комунальних закладах, гуманітарна допомога, психологічна та медична допомога. За допомогою міжнародної неурядової організації “Лікарі без кордонів” місто має змогу здійснювати евакуацію осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення. Також самостійно виїхали біля 20 тисяч мешканців громади. 

Самотні мешканці яки потребують стороннього догляду розташовано у пансіонатах та інтернатних закладах для літніх людей. 

Слов’янською міською військовою адміністрацією Краматорського району Донецької області прийнято рішення про участь у спільному фінансуванні та роботі Центру підтримки ВПО Краматорської районної державної адміністрації, який почав свою роботу 25.09.2022 р. у м. Дніпро. 

Спеціаліст Управління приймає участь в роботі консультаційно – гуманітарного центру для мешканців Донецької області «Донеччина хаб» у м. Хмельницьку, де надає консультацію з різних питань соціального захисту. 

В місті успішно реалізуються програми соціального направлення. Слов’янською міською радою прийнято Програму соціального захисту деяких категорій мешканців на території Слов’янської міської ради на 2020-2024 роки в межах власних повноважень, яка затверджена рішенням міської ради від 20.12.2019 № 11-LXXVI-7, мета якої є поліпшення матеріального становища осіб та сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. 

Програмою передбачено низку заходів направлених на соціальний захист батьків загиблих в Афганістані, осіб з інвалідністю, громадян, що опинилися у складних життєвих обставинах, тощо. Протягом 2022 року надано пільг, компенсацій та матеріальної допомоги на суму 22016,3 тис. грн. за рахунок коштів місцевого бюджету ( на 2023 рік заплановано фінансування на суму 27451,3 тис. грн.). 

Відповідно до Програми протягом 2022 року надано також матеріальну допомогу:

  • 22 цивільним особам, мешканцям Слов'янської територіальної громади, які зазнали поранень та ушкоджень здоров'я, отриманих на території Слов'янської громади, внаслідок ворожого обстрілу з боку Російської Федерації під час дії воєнного стану на території України та потребують хірургічного втручання або довгострокового лікування на суму 220,0 тис. грн.;
  • 293 мешканцям Слов'янської територіальної громади нерухоме майно, яких пошкоджено внаслідок збройної агресії Російської Федераціїна суму 7849,9 тис. грн.
  • 3 родинам загиблих цивільних мешканців Слов'янської міської територіальної громади, які загинули або померли від поранень, отриманих на території Слов'янської міської територіальної громади, внаслідок ворожого обстрілу з боку російської федерації під час дії воєнного стану на території України на суму 150,0 тис. грн.

З метою підвищення рівня фінансової, соціальної, психологічної, професійної підтримки учасників АТО/ООС, Захисників і Захисниць України, родин учасників АТО/ООС, Захисників і Захисниць України, які загинули, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих в зоні АТО/ООС Управлінням розроблено Програму соціальної підтримки учасників антитерористичної операції/ операції об’єднаних сил та членів їх сімей на 2021-2024 роки на території Слов’янської міської територіальної громади та Порядок надання одноразової матеріальної та грошової допомоги учасникам антитерористичної операції/ операції об’єднаних сил та членам їх сімей, який затверджено розпорядженням керівника Слов’янської міської військово-цивільної адміністрації від 13.10.2021р. № 199. 

Протягом 2022 року зазначеній категорії надано пільг, компенсацій та матеріальної допомоги на суму 564, 8 тис. грн. за рахунок коштів місцевого бюджету. Родинам військовослужбовців, які загинули (померли) в період дії воєнного стану в Україні захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність в Україні надається разова грошова допомога в розмірі 50 000 грн. 

У зв’язку з відновленням у міській територіальній громаді газо- та , водопостачання, енергопостачання , відновлення міського електротранспорту на кінець року до громади вже повернулися і мешкають близько 46 тис. осіб, з них 5,6 тис. дітей. 

В результаті російської військової агресії проти нашої країни та бойових дій багато наших громадян : внутрішньо переміщені особи , малозабезпечені сім’ї, особи з інвалідністю та інші мають потребу у допомозі, в т. ч. і гуманітарній. 

Для зручності отримання гуманітарної допомоги мешканцями міста адміністрацією міста створено 19 пунктів видачі, які розташовані у різних районах міста. Адреси надання гуманітарної допомоги, категорії осіб, яким надається допомога постійно висвітлюються за допомогою інформаційних порталів. 

Завдяки співпраці між адміністрацією міської територіальної громади та міжнародними і благодійними організаціями, волонтерами, церквами різних конфесій мешканці нашої громади, в т. ч. і ВПО, мають змогу одержувати гуманітарну допомогу. Надання гуманітарної допомоги здійснюється завдяки співпраці з такими організаціями, як:Товариство Червоного Хреста України та Міжнародної гуманітарної організації WorldCentralKitchen,Організації Об’єднаних Націй, благодійного фонду «Янголи Спасіння» та ін.
Отже, протягом 2022 року, міською територіальною громадою залучено понад 300 тон гуманітарної допомоги. 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 № 328 «Деякі питання забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання в умовах воєнного стану» міською територіальною громадою сформовано 32011 продовольчих наборів тривалого зберігання та 10711 осіб було забезпечено такими продовольчими наборами. 

Слов’янською міською військовою адміністрацією організовано роботу телефонів гарячої лінії (працює 8 консультативних ліній), завдяки яким, мешканці громади мають змогу одержати роз’яснення та інформацію з різних питань, незалежно від того, де вони на даний час знаходяться. За допомогою цієї гарячої лінії координується робота по евакуації громадян, надання гуманітарної роботи, надаються консультації з різних питань житлово - комунального господарства та багато інших питань, які стосуються життєдіяльності громади.

Фізична культура та спорт

Фінансування установ і закладів фізичної культури та спорту (ДЮСШ, центри «Спорт для всіх») Слов’янської міської територіальної громади у 2022 році складає - 9656110 грн, а саме:

  • Комунальний позашкільний навчальний заклад «Міська комплексна дитячо-юнацька спортивна школа» - 3193461 грн.;
  • КЗ Слов’янський міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» - 737673 грн.;
  • КЗ «Спортивний клуб за місцем проживання «Культурно спортивний центр» - 1133119 грн.;
  • КЗ «Фізкультурно-оздоровчий комплекс м. Слов’янська» - 2609247 грн
  • КЗ «Дитячо-юнацька спортивна школа м. Слов’янська» - 1952887 грн.;
  • КЗ Слов’янської міської ради Краматорського району Донецької області «Слов’янська КДЮСШ «Колос»» - 29723грн.

Результати виступів спортсменів громади на всеукраїнських і міжнародних змаганнях:

  • Протягом 2022 року слов’янські спортсмени здобули 3 перших, 12 других та 5 третіх місць на всеукраїнських змаганнях (чемпіонати України з боротьби вільної, греко-римської, карате JKS, мотокросу, триатлону);
  • На міжнародних змаганнях - 59 перших, 24 других та 16 третіх місць (чемпіонати світу з пауерліфтингу (спортсмени з інвалдністю), веслування академічного (спортсмени з інвалдністю), велоспорту (спортсмени з інвалдністю), плавання (спортсмени з інвалдністю), Кубки Європи з триатлону, веслування академічного (спортсмени з інвалідністю), дзюдо, міжнародні турніри з триатлону, дзюдо).

Такий високий показник завойованих нагород на міжнародних змаганнях обумовлений виїздом слов’янських спортсменів і тренерів за кордон, з подальшим проходженням навчально-тренувальних зборів, а також участі у змаганнях.


Зокрема, низку нагород у 2022 році для Слов’янська здобули триатлоністи - вихованці Школи вищої спортивної майстерності, яких тренує Георгій та Олена Драгулян. Спортсмени проходили навчально-тренувальні збори в Болгарії та Туреччині.
У 2022 році спортсмени Слов’янської міської територіальної громади отримували стипендію. Загалом за рік з бюджету громади сплачено 480000,00 грн. (отримали 48 спортсменів).

Культура

Протягом звітного періоду збережено мережу закладів культури Слов’янської міської територіальної громади, яка налічує 19 закладів: 7 бібліотек КЗ «Слов’янська міська публічна бібліотека»; 4 бібліотеки КЗ Слов’янської міської ради «Слов’янська міська бібліотечна система»; КЗ «Слов’янський краєзнавчий музей»; КПСМНЗ «Школа мистецтв м. Слов’янська»; КЗ Слов’янської міської ради «Школа мистецтв №2»; КП «Парк культури і відпочинку»; КЗ «Центр культури і довкілля м. Слов’янська» до складу якого ввійшли: структурний підрозділ «Билбасівський центр культури та дозвілля»; структурний підрозділ «Мирненський сільський будинок культури; структурний підрозділ «Андріївський селищний клуб». 

Протягом 2022 року в багатьох закладах культури громади організовано роботу гуманітарних центрів допомоги. 

Станом на 1 січня 2023 року в КПСМНЗ «Школа мистецтв м. Слов'янська» навчається 318 дітей, з них - 30 учнів пільгової категорії, в КЗ Слов’янської міської ради «Школа мистецтв № 2» контингент здобувачів мистецької освіти школи складає 84 учні, з них - 13 учнів пільгової категорії. Кількість учнів шкіл мистецтв 2022-2023 навчального року складає 50% від кількості учнів минулого року. 

В школах працюють фортепіанний відділ, відділ візуально-сценічних мистецтв, відділ народних інструментів, відділ оркестрових інструментів, відділ музично-теоретичних дисциплін. 

Протягом року на базі шкіл мистецтв були проведені методичні заходи: майстер-класи, регіональні методичні конференції, регіональні семінари-практикуми, конкурси тощо. 

Проведення занять, оцінювання результатів навчання здобувачів мистецької освіти відбувається з використанням технологій дистанційного навчання, проводяться індивідуальні та групові заняття. 

Викладачі школи беруть участь в міжнародних, всеукраїнських та обласних конференціях, семінарах, майстер-класах та методичних заходах, відкритих, обласних конкурсах, де займають призові місця. 

В жовтні 2022 року при влучанні ракети будівля КПСМНЗ «Школа мистецтв м. Слов'янська» зазнала пошкоджень фасада, покрівлі, вікон. На даний час завершується ремонт покрівлі силами комунальних служб міста. 

Фінансове забезпечення першочергових видатків закладів сфери культури (виплата заробітної плати із нарахуваннями на неї, за спожиті енергоносії, інші комунальні послуги) здійснювалось своєчасно і в повному обсязі. 

Протягом 2022 року кошти на покращення матеріально-технічної бази закладів культури комунальної власності міської територіальної громади з місцевого бюджету та спеціального фонду не витрачалися. 

Заборгованість з виплати заробітної плати працівникам закладів культури на кінець звітного періоду відсутня. 

Кадровий потенціал закладів культури, що перебувають в комунальній власності територіальної громади, збережений.

Охорона здоров’я

Медична допомога мешканцям Слов’янської міської територіальної громади та прилеглих території, внутрішньо переміщеним особам, евакуйованим особам в умовах воєнного стану в Україні згідно статті 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указом Президента України від 07.11.2022 № 757/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 16.11.2022 № 2738-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження дії воєнного стану в Україні» надається в 4 комунальних некомерційних підприємствах охорони здоров’я, а саме: КНП СМР «Міська клінічна лікарня м. Слов’янська», КНП СМР «Міська лікарня №1 м. Слов’янська», КНП СМР «Стоматологічна поліклініка м. Слов’янська», КНП СМР «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Слов’янська». Фінансування підприємств здійснюється за рахунок місцевого бюджету та коштів, отриманих від Національної служби здоров’я України за Програмою медичних гарантій, з якою укладено договори на 2023 фінансовий рік. 

За 2022 рік від Національної служби здоров’я України за Програмою медичних гарантій комунальні некомерційні підприємства охорони здоров’я отримали фінансування у сумі 201 154,1 тис. грн. 

Місцевий бюджет забезпечує фінансування місцевих цільових програм та ті статті видатків комунальних підприємств охорони здоров’я, які не враховані у договорах з НСЗУ. За 2022 рік захід «Підтримка комунальних некомерційних підприємств охорони здоров'я» (понад кошти НСЗУ) профінансовано: оплата комунальних послуг та енергоносіїв; медикаментозне та матеріально-технічне забезпечення з урахуванням потреб населення. Закупівля лікарських засобів та перев’язувальних матеріалів; виробів медичного призначення; технічних засобів; дезінфікуючих засобів, проведення поточних ремонтів тощо; забезпечення харчування на відповідному рівні в умовах стаціонару; забезпечення закладів охорони здоров’я видатками на оплату праці відповідно до встановлених чинним законодавством умов оплати праці (організація роботи медичної комісії для проведення медичного огляду призовників, працівників бюджетної сфери; утримання штатних посад лікарів-інтернів; забезпечення роботи фізіотерапевтичних поліклінічних відділень та кабінетів; забезпечення роботи «Клініки дружньої до молоді»; забезпечення роботи трансфузіологічного відділення; виплата муніципальної доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19)); безкоштовне надання стоматологічної допомоги дитячому населенню громади; безкоштовне надання стоматологічних медичних послуг пільговим категоріям населення громади; забезпечення відшкодування пільгових пенсій при достроковому виході на пенсію» було профінансовано у сумі 30 977,0 тис. грн., у тому числі:

  • оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 16 696,8 тис. грн;
  • закупівля лікарських засобів та перев’язувальних матеріалів, виробів медичного призначення – 4 402,3 тис. грн;
  • забезпечення закладів охорони здоров’я видатками на оплату праці відповідно до встановлених чинним законодавством умов оплати праці – 8 467,2 тис. грн.;
  • забезпечення проведення харчування на відповідному рівні в умовах стаціонару – 551,4 тис. грн.;
  • забезпечення відшкодування пільгових пенсій при достроковому виході на пенсію - 859,3 тис. грн.

Захід «Підтримка комунальних закладів охорони здоров'я, які належать територіальній громаді (Комунальне некомерційне підприємство Слов'янської міської ради «Міська клінічна лікарня м. Слов'янська»)» було профінансовано в сумі 5 300,00 тис. грн. на виплату заборгованості по заробітній платі. 

З метою організації заходів щодо попередження випадків переохолодження людей у період низьких температур, а саме для організації роботи стаціонарних пунктів обігріву для населення у будівлях оздоровчих закладів Слов’янської міської територіальної громади, а також з метою забезпечення стаціонарної і амбулаторної медичної допомоги мешканцям Слов’янської міської територіальної громади в осінньо-зимовий період було придбано пелет в кількості 260 тонн на суму 2 080,0 тис. грн за кошти місцевого бюджету. 

В умовах воєнного стану в країні КНП СМР «Стоматологічна поліклініка м. Слов’янська» надає медичні послуги (невідкладну допомогу) всім, хто звертається за допомогою виключно безкоштовно, за рахунок коштів, виділених з міського бюджету для пільгової категорії громадян. За 2022 рік такої допомоги за рахунок міського бюджету було надано в сумі 1 354,4 тис. грн. 

В ході реалізації місцевої Програми пільгового забезпечення окремих категорій громадян було забезпечено:

  • зубопротезуванням охоплено 27 осіб на суму – 192,9 тис.грн;
  • слухові апарати отримали 10 осіб на суму – 1 134,7 тис.грн
  • медикаментами забезпечено 372 особи на суму- 691,4 тис.грн.
  • забезпечено хворих (2 особи) на фенілкетонурію лікувальним харчуванням на суму – 25,5 тис.грн.
  • виробами медичного призначення (калоприймачі, сечоприймачі, памперси, високо поглинаючі прокладки) охоплено 39 осіб на суму – 217,2 тис.грн.
  • хворих на онкологічну патологію та больовий сіндром (69 осіб) забезпечено на суму – 1 493,2 тис.грн.

На запобігання поширенню, діагностики та лікування гострої респіраторної хвороби, спричиненої COVID-19 (закупівля медичного обладнання, забезпечення засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими засобами, захисними виробами, створення резерву медичних препаратів), організація підвозу працівників підприємств охорони здоров’я з місцевого бюджету було витрачено 2 801,1 тис. грн. 

Станом на 01.01.2022 року в м.Слов’янську працювало за договорами з НСЗУ з реалізації заходів національної програми «Доступні ліки» та з реімбурсації препаратів інсуліну 10 фармацевтичних підприємств (в них 23 аптеки). 

Станом на 01.12.2022 року за даною програмою працює 4 фармацевтичних підприємства (7 аптек). 

Зазначимо, що у 2023 році, як і в попередньому, робота всіх відділів та управлінь Слов’янської міської військової адміністрації буде спрямовано на забезпечення нормальної життєдіяльності громади в умовах, що склалися через повномасштабні бойові дії.


1126Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua