Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Світу – від Слов’янська: Донецький драмтеатр з Маріуполя дарує колегам картини Сергія Сметанкіна [23 березня 2023  11:21]

Війна змінила життя українців, і світ мистецтва не став виключенням. Однією з найтрагічніших сторінок його літопису стала доля Донецького обласного академічного драмтеатру у Маріуполі, який був знищений російською авіабомбою у березні 2022 року.

Після цієї події частина колективу продовжила працювати в Ужгороді під керівництвом в. о. директора-художньої керівниці драмтеатру, заслуженої артистки України Людмили Колосович. До цього ж міста через війну тимчасово переїхав і відомий український художник зі Слов’янська, член Національної спілки художників України Сергій Сметанкін. Митці знали один одного і раніше; зустріч на Закарпатті дала початок тісній дружбі та творчому співробітництву.

До війни у маріупольському Центрі сучасного мистецтва і культури ім. А.І. Куїнджі експонувалися близько 45 робіт Сергія Сметанкіна. Коли росіяни захоплювали місто, Центр було знищено, а картини втрачені. Вдалося врятувати лише декілька. Одну – із зображенням драмтеатру таким, який він був до війни, - пошкодив вогонь.

Ці твори художник минулого року представив на експозиції в Ужгороді -разом із роботами, які привіз з власної майстерні та написав вже в евакуації. Відтоді картини Сергія Сметанкіна супроводжують колектив драмтеатру на гастролях. Їх показують під час вистав, презентують партнерам, що приймають театр за кордоном - як подарунок на згадку про Слов’янськ та Донеччину.

Так роботи слов’янського художника вже потрапили до Польщі, Словаччини, Франції. Невдовзі частинка Слов’янська з’явиться і у Флориді, куди актори Донецького обласного драмтеарту планують завітати з черговою виставою.

Восени минулого року Сергій Сметанкін повернувся до рідного міста, де продовжує працювати над новими роботами. Частину їх митець передає театру та сподівається, що колись творчий колектив завітає з виставою і до Слов’янська.


435Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua