Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Міський голова Вадим Лях на прес-конференції прокоментував питання утилізації ртуті у Слов'янську [05 січня 2018  13:02]

5 січня відбулась прес-конференція міського голови Вадима Ляха щодо утилізації ртуті у Слов'янську. 

Очільник міста розповів, що 4 січня пройшла нарада з цього питання, на якій були присутні керівник департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації Сергій Натрус, представники ДСНС, поліції, санстанції, начальник відділу з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Сергій Нікулеску та начальник відділу екології та природних ресурсів Лариса Соловей. Були розглянуті питання щодо ртутних ламп та відходів ртуті, а також виявлення на території міста небезпечних хімічних речовин (відходів) . 

Міський голова розповів: якщо на підприємствах, організаціях, установах міста є використані ртутні лампи, то керівники даних суб'єктів господарювання повинні утилізувати їх. Наступного тижня буде проведена робота з керівниками комунальних підприємств, закладів культури, освіти та охорони здоров'я, яких буде ознайомлено з правилами зберігання використаних ртутних ламп. Це повинно бути окреме приміщення без доступу сторонніх осіб. 

Також очільник міста повідомив що, за словами керівника департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА Сергія Натруса придбана машина для утилізації ртутних ламп, але оскільки підрядні організації не вийшли на тендер, то не вдалося придбати фільтруючі компоненти. У зв'язку з цим об'явлено повторний тендер і вже у лютому буде відомо, хто буде постачальником очисного обладнання. Буде сформована логістика по містам і районам області згідно графіку та утилізувати використані ртутні лампи, а також побутові термометри, що містять ртуть. Потужність даної машини складає 5000 ламп/год. 

Що стосується знайденої металевої ртуті, то підрозділ ДСНС, який займався цими питаннями, було скорочено у 2015 році. Станом на сьогоднішній день, всі дії, пов'язані з утилізацією небезпечних речовин, регламентовані наказом Міністерства внутрішніх справ, де прописано, що співробітник поліції для роботи з цією речовиною повинен залучити спеціаліста державної установи. Щоб отримати роз'яснення з цього питання, будуть надіслані запити до Міністерства внутрішніх справ. 

Наразі ведеться робота над порядком взаємодії структурних підрозділів міської ради та державних органів, фінансування робіт з утилізації та буде визначено місце і передбачено механізм зберігання небезпечних речовин до моменту приїзду підприємства, яке зможе вивезти та утилізувати. А поліція та ДСНС розробляють механізм реагування та транспортування ртуті на місце тимчасового зберігання, яке буде затверджено міської радою. 




© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua