Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Щодо проходження осінньо-зимового періоду 2017-2018 років [22 березня 2018  12:05]

Краматорське відділення інспекції Держенергонагляду у Донецькій області, в межах повноважень, визначених вимогами нормативно – правових, нормативно-технічних документів, здійснює державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії на території м. Слов’янськ, м. Краматорськ, смт. Олександрівка і інших населених пунктів Слов’янського та Олександрівського районів Донецької області. 

Метою діяльності Держенергонагляду та Краматорського відділення, як його підрозділу, є сприяння забезпеченню сталого функціонування об'єднаної енергетичної системи України, сфери теплопостачання, енергетичної безпеки держави шляхом здійснення контролю за дотриманням суб'єктами електроенергетики, суб'єктами відносин у сфері теплопостачання та споживачами електричної енергії вимог нормативно-правових і нормативно-технічних документів. 

Під час здійснення державного енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії Держенергонагляд взаємодіє з Мінрегіоном, НКРЕ, Антимонопольним комітетом, місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, Державною інспекцією з нагляду за охороною праці, Державною інспекцією з енергозбереження, Державною інспекцією з експлуатації електричних станцій та мереж, органами державного пожежного нагляду, державним підприємством «Енергоринок», науково-технічними, проектно-конструкторськими, громадськими та іншими підприємствами, установами та організаціями. 

Державний енергетичний нагляд здійснюється з дотриманням принципу: пріоритетності забезпечення безпеки життя і здоров'я людини перед будь-якими іншими інтересами і цілями у сфері господарської діяльності, рівності прав і законних інтересів усіх суб'єктів господарювання в галузі електроенергетики та сфері теплопостачання; об'єктивності та неупередженості; відкритості, прозорості. 

Тісна співпраця Держенергонагляду з структурними підрозділами ТОВ «ДТЕК Високовольтні мережі», ПАТ «ДТЕК Краматорські високовольтні мережі» та з структурними підрозділами ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго», безпосередньо з Краматорським, Слов’янським, Олександрівським районами електричних мереж (РЕМ), при проведенні обстежень та моніторингу електричних мереж з питань: виконання комплексу заходів із забезпечення стійкої роботи розподільчих електричних мереж в осінньо-зимовий період та в умовах надзвичайних ситуацій; перевірки готовності основного обладнання підстанцій та електричних мереж до роботи в умовах низьких температур; виконання заходів з підготовки до роботи в грозовий період; повноти та якості виконання робіт з розчистки трас повітряних ліній електропередач 0,4 – 110(150)кВ; готовності обладнання електричних мереж до роботи в умовах високих температур та забезпечення його експлуатації в цей період; перевірки технічного стану введених в експлуатацію об’єктів електричних мереж, передбачених інвестиційною програмою, тощо, дала змогу виявити біля 580 порушень. Надані рекомендацій щодо усунення виявлених невідповідностей технічного стану об’єктів електричних мереж та організації їх експлуатації вимогам НТД. Своєчасне усунення порушень дозволило попередити технологічні порушення, які ймовірно могли привести до знеструмлення соціально важливих споживачів електричної енергії та до зростання соціальної напруги населення в зв’язку з можливим виникненням перерв у наданні послуг з теплопостачання суб’єктами господарювання, порушенні режиму роботи об’єктів соціально-побутової сфери.
Краматорське відділення інспекції Держенергонагляду своєчасно реагувало на звернення громадян із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією та чинним законодавством їх прав та інтересів або з повідомленнями про порушення чинного законодавства чи недоліки в діяльності підприємств, установ та організацій, що дало змогу своєчасного виявлення порушень технічного стану та недоліків в організації експлуатації електричних і теплових установок та мереж суб'єктів електроенергетики, суб'єктів відносин у сфері теплопостачання і споживачів електричної енергії. Тим самим сприяє забезпеченню надійності енергопостачання, створює безпечні умови для життя і здоров'я населення, захисту навколишнього природного середовища. Так за осінньо-зимовий період 2017-2018 років розглянуто та поновлено порушені права щодо 9 громадян. 

Одним з важливих напрямків діяльності Держенергонагляду є участь у роботі міських штабів з підготовки об’єктів комунального господарства та соціально – побутової сфери до проходження осінньо-зимового періоду, а також проведення роботи з оцінювання готовності до роботи в осінньо-зимовий період електропередавальних організацій. Представниками Краматорського відділення інспекції Держенергонагляду у Донецькій області прийнята участь у 5 засіданнях штабів з підготовки об’єктів комунального господарства та соціально – побутової сфери до проходження осінньо-зимового періоду м. Краматорська де вирішувалися проблемні питання, пов’язані з початком і проходженням опалювального періоду 2017-2018 років.
Інспекція Держенергонагляду у Донецькій області, при поточному нагляді, виявила поодинокі випадки незадовільного технічного стану обладнання електричних мереж, що можуть стати причиною аварій у роботі об’єктів комунального господарства та соціально – побутової сфери, невідповідності показників якості електричної енергії, яка постачається споживачам електричної енергії, створює небезпеку ураження людей електричним струмом та знижує надійність електропостачання соціально важливим споживачам електричної енергії. Так, наприклад, електричні установки підприємства ДП «Санаторно-курортний реабілітаційний центр «Слов’янський курорт» використовуються не тільки в електрозабезпеченні власних потреб, а і в електропостачанні інших споживачів електричної енергії м. Слов’янськ. При обстеженні з питань технічного стану, організації експлуатації електроустановок даного підприємства було виявлено ряд порушень. Своєчасне їх виявлення та усунення дало змогу уникнути аварій, технологічних порушень в роботі електроустановок, перерв в електропостачанні споживачів.
Велику ступінь ризику у надійності електропостачання створюють приєднані до електричних мереж електропередавальної організації, так звані, безгосподарські електричні мережі, що на правах власності не належать жодному суб’єкту господарювання та через які електрична енергія передається до технологічних електричних мереж підприємств та побутових споживачів. Наприклад, у зв’язку з ліквідацією підприємства ТОВ «Словажмаш», залишилися безгосподарськими повітряні електричні лінії якими здійснюється електропостачання вулиці Заводська, вулиці Карпинського та в’їзду на вулицю Карпинського у м. Слов’янськ Донецької області. Відсутність обслуговування спричинила значне погіршення технічного стану вказаних повітряних електричних ліній електропостачання та зниження параметрів якості електричної енергії, що постачається споживачам. Вирішення цього питання можливе при співпраці органів місцевого самоврядування, енергопередавальної організації та Держенергонагляду. 

Осінньо-зимовий період 2017-2018рр, закінчується. Аварії, технологічні порушення в роботі об’єктів енергетики, що спричинили б небажані наслідки оминули наш регіон. Непомітним але важливим внеском в такому результаті є праця Держенергонагляду. 

Треба пам’ятати про важливість підготовки до наступного осінньо-зимового періоду та звернути особливу увагу на такі питання:
- організацію оцінювання технічного стану енергетичного устаткування суб’єктів відносин у сфері теплопостачання щодо виявлення недоліків з підготовки енергетичних господарств до роботи в опалювальний період 2018-2019 років з метою оперативного вирішення проблемних питань;
- першочергове виконання аварійних ремонтів основного устаткування;
- виконання розробленого комплексу заходів щодо приведення технічного стану об’єктів у відповідність до вимог нормативних документів;
- опрацювання переліків абонентських ПС 35-110(150) кВ, які через відсутність належного експлуатаційного обслуговування створюють потенційну загрозу щодо відключення в мережах електропередавальних організацій та знижують надійність електропостачання споживачів;
- посилення роботи з питань електробезпеки та інформування населення через засоби масової інформації стосовно небезпеки наближення до об’єктів електроенергетики.


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua