Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Я – чемпіон! Стипендіат Слов’янської міської ради [21 вересня 2021  15:55]

Я – чемпіон!
Стипендіат Слов’янської міської ради
 
Юлія МОРГУН,
Кандидат у майстри спорту України з кінного спорту
(виїздка)
 

Юлія народилася 30 липня 2003 року. На даний час навчається на 2 курсі Донбаської національної академії будівництва та архітектури (Дон НАБА).

З 2011 року займається у обласній спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву з кінного спорту, сучасного п’ятиборства та триатлону.

Її тренер - Світлана Тверскова.

Головні досягнення Юлії у кінному спорті пов’язані з виїздкой, хоча починала дівчина з конкуру. Займалася конкуром протягом семи років (2011-2018), а потім всі сили стала вкладати в опанування виїздки.

Слід зазначити, що конкур – це подолання перешкод, розташованих в певному порядку. А виїздка - це основа верхової їзди. Уміння легко і точно керувати конем, вимагати від нього чіткого виконання складних фізичних і гімнастичних вправ - це важливо в будь-якому виді кінного спорту.

У 2014 році, коли дівчині було 11 років, відбулися перші в її кар’єрі змагання. Це було у Харкові. Тоді Юлія на коні Альпіна посіла перше місце у конкурі, здолавши перешкоду на висоті 90 см.

В той час разом з Юлією тренувався та виступав на деяких турнірах з кінного спорту її батько Володимир Вікторович, у якого любов до коней з самого дитинства. Саме батько привів доньку до клубу «Аллюр» у 2011 році і був присутній майже на кожному її тренуванні. До речі, Юля в тандемі з батьком на показових виступах демонструють майстерність у фланкіровці – володіння холодною зброєю - шаблею.

У 2019 році на коні Вільям, породи голландська теплокровна, після серії успішних стартів у виїздці (відсотковий рівень вище 60) на змаганнях у Харкові, Дніпрі та Слов’янську, Юлія виконує норматив кандидата у майстри спорту України з кінного спорту. Отримавши посвідчення «Кандидат у майстри спорту», слов’янська вершниця тепер повинна його кожного року підтверджувати. У 2020 та 2021 роках Юлія з цим завданням вже впоралася.

У пам’яті спортсменки залишається 2019 рік, коли на чергових змаганнях з виїздки у Харкові вона за три дні здобула три перемоги.

За словами молодої вершниці кінний спорт дав їй дисципліну. «Це вид спорту, де ти відповідаєш не тільки за себе, а й за коня, - каже Юлія. – Потрібно любити коней та не боятися їх. Сприймати його, як друга, знаходити з ним спільну мову».

У 2020 році Юлія Моргун успішно здає ЗНО з української мови та літератури, математики та творчі конкурси з малювання і вступає до Донбаської національної академії будівництва та архітектури (м. Краматорськ).

Навчання у виші не заважає студентці продовжувати вдосконалювати майстерність в кінному клубі. Тому життя с конями продовжується. Загалом кінний клуб «Аллюр» вже став для дівчини другою домівкою. Ось уже понад 10 років вона проводить у ньому майже увесь вільний час від навчання.

У дитинстві Юлія сім років займалася естрадними танцями. Зараз любить грати на гітарі та малювати аквареллю. До речі, грі на гітарі Юлю теж навчив батько. А з друзями дівчина полюбляє їздити на велосипедах на Крейдяні гори у селище Райгородок, а також на Блакитні озера, які знаходяться у Лиманському районі.

 Зі слів Світлани Іванівни Тверскової – тренера Юлії, вона творча і цілеспрямована спортсменка:

 «Юлія – боєць за характером. Цілеспрямована та працьовита спортсменка, яка точно знає, що хоче досягти у спорті і заради своєї цілі щоденно працює на результат. Також Юлія талановита та творча особистість».

Будемо слідкувати за подальшими результатами та досягненнями Юлії, бажаємо їй успіхів і чекаємо нових перемог! 
 
Р.s.: У 2021 році 49 провідних та перспективних спортсменів міста отримують стипендію Слов’янської міської ради. З них - 25 з олімпійських видів спору, 18 - з неолімпійських видів спорту та 6 спортсменів з інвалідністю. Щотижня ми будемо знайомити вас з кожним з них.       


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua