Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
«За межею розуму»: як побачив воєнну трагедію Слов’янська Олександр Трегубов [15 грудня 2023  15:19]

Продовжуємо розповідати про наших земляків - художників, які під час війни не залишили улюбленої справи та продовжують працювати в Україні і за кордоном.

Олександр Трегубов – відомий художник, кераміст, дизайнер та майстер по дереву - один з учасників міської виставки «#НаГрані». Весь час, із самого початку повномасштабної війни, митець разом з родиною живе у місті. Не залишав Слов’янськ і у 2014-му.

Художник народився у 1949 році – невдовзі після Другої світової. У його пам’яті ще живі спогади про післявоєнні часи. «Але я навіть уявити не міг, що подібне може статись зараз. Це був шок», - розповідає Олександр Трегубов про 24 лютого 2022-го.

Майстер каже - щоб осмислити подію та відобразити її у своїй творчості, повинен пройти певний час. «Про те, що відбулось щойно, важко щось сказати. Відчуття народжується тільки, так би мовити, на відстані», - каже він.

І коли у вересні 2023-го Олександра Трегубова запросили до участі у виставці «#НаГрані», йому вже було, що сказати.

Коли майстер працював над своїм твором, неподалік від його будинку стався обстріл. Чотири ракети влучили буквально у ста метрах. Груди землі від вирв пробили дах у тридцяти місцях. На латання дірок пішло два тижні, і на цей час творчий процес довелося тимчасово припинити.

Робота, яку створив майстер, має назву «За межею розуму». Це триптих, написаний на керамічній плитці, які закріплені на обпалених дошках у вигляді хреста. У центрі – зруйнований ракетою будинок у провулку Парковому, 5, поруч з яким лежить загибла дитина. Зліва – розбитий військкомат, справа – зруйнований під’їзд п’ятиповерхівки на вулиці Лозановича. Робота наповнена пронизливим відчуттям трагедії та болю.

На жаль, із початком повномасштабної війни замовлень у майстра не стало. Але художник не може сидіти без діла – працює у власній майстерні, пише портрети аквареллю. Сподівається, що повернеться мир. А війна не повториться вже ніколи.


254Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua