Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Зруйноване майбутнє Слов’янська очима Оксани Дашивець [12 січня 2024  15:11]

Продовжуємо розповідати про наших земляків - художників, які під час війни не залишили улюбленої справи та продовжують працювати в Україні і за кордоном.

Оксана Дашивець - майстриня образотворчого мистецтва, учасниця народного аматорського колективу «Слов’яни». Вчителька мистецтва та керівниця студії «Фантазія». Переможниця та лауреатка різноманітних конкурсів і фестивалів, учасниця щорічних виставок у Слов’янському краєзнавчому музеї, обласних та міжрегіональних пленерів.

Повномасштабну війну, яку росіяни розв’язали проти України 24 лютого 2022 року, Оксана сприйняла наче страшний сон. Каже – нібито повернулася Друга світова, про жахіття якої розповідали рідні, ветерани-фронтовики. «Я навіть не могла уявити, як це - жити з маленькими дітьми взимку у промерзлих підвалах, під вибухами. А тепер все це відбувається у нас, в Україні. Досі в голові не укладається», - каже художниця.

Рішення евакуюватись прийшло не одразу. Рідне село Новоселівка поблизу Слов’янська Оксана разом з родиною залишила 7 квітня 2022-го. Спочатку поїхали у Хмельницький, потім деякий час жили у Київській області. Коли у пригороді почалися віялові відключення світла, Оксана перебралася до столиці, де живуть та навчаються обидві її доньки.

Художниця каже – на відміну від подій 2014-го, після яких не могла взятися за пензель два роки, цього разу знайшла віддушину від стресу у творчості. Впродовж 2022-23-го років її роботи можна було побачити на виставках у Хмельницькому обласному художньому музеї, львівському Домі Франка та Народному домі у Пустомитах Львівської області. Частина картин була написана в евакуації, частина привезена зі Слов’янська.

Минулого року Оксана долучилася до міської художньої виставки «#НаГрані», яка відбулась у слов’янському Центрі громадянського суспільства «Друкарня». Для неї вона написала три картини. Усі - про близьке та знайоме, що нещадно знищили російські «визволителі».
Це зруйновані ракетними обстрілами хімтехнікум та п’ята школа - пронизливий контраст між колишнім мирним життям та страшним сьогоденням. Ще одна картина - «Перервана мелодія» - присвячена скрипальці Катерині, яка загинула внаслідок прямого влучення в її будинок у жовтні 2022-го.

Наразі Оксана Дашивець продовжує творчу діяльність у Києві, працює вчителем мистецтва та веде дитячий гурток онлайн. «Планів на майбутнє не будую. Звичайно, хочеться додому. Щоб повернулось мирне життя і все, що було раніше», - каже художниця. А ще – мріє здійснити сплав по Сіверському Дінцю з Осколу до Святогірська - так, як це було до війни.

                 


204Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua