Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Роз’яснення для підприємців міста щодо договірних зобов’язань [26 березня 2020  16:29]

17 березня, Верховна Рада прийняттям законопроекту №3219 включила введений Кабміном загальнонаціональний карантин до переліку об'єктивних форс-мажорних обставин, які можуть перешкоджати суб'єкту господарювання виконати ті чи інші домовленості. Сертифікат, який на підтвердження впливу форс-мажору на бізнес видає Донецька торгово-промислова палата (ТПП) за посиланням, він дасть підприємцям додаткові правові підстави відстрочити або домовитися перегляду умов виконання своїх зобов'язань на час карантину - проте повністю їх скасувати зможе далеко не у всіх випадках. Зокрема, від обов'язку оплати оренди після завершення карантину сертифікат не звільнить, але отримання сертифікату ТПП буде хорошим аргументом у переговорному процесі з орендодавцем, а також допоможе у вирішенні ряду інших питань, пов'язаних з карантином. 

Орендарем повинен бути доведений не сам факт настання форс-мажорних обставин, а саме їх вплив на реальну можливість виконати своє договірне зобов'язання. При цьому значимі різні фактори: характер господарської діяльності орендаря і її залежність від господарської діяльності третіх осіб (клієнтів, замовників і т.д.), цільове використання об'єкта оренди, його статус у забезпеченні доходів орендаря, настання обумовлених карантином змін у фінансово-господарській діяльності орендаря. 

Невизначені обставини можуть бути підставою для відстрочки виконання договору, проте не передбачають повного скасування таких зобов'язань 

Кращою тактикою для полегшення тягаря буде домовитися з замовником про зміни умов договору, зокрема попросивши про податкові канікули на час простою. Якщо ж досягти компромісу не вдалося, варто вдатися до Цивільного кодексу.

У застосуванні норм ст. 652 ГК дуже важливим є, наскільки позбавлений орендар можливості використовувати майно будь-яким іншим чином: якщо згідно з договором майно передавалося в оренду для використання виключно з метою діяльності, яка стала повністю забороненої в зв'язку з карантином, тоді орендар може розірвати такий договір..

Крім того, існують спеціальні норми частини четвертої статті 762 ЦК України та частини другої статті 286 ГК України, згідно з якими орендар може вимагати зменшення розміру орендної плати у разі зміни умов господарювання, зменшення можливості користування майном орендарем у зв'язку з настанням обставин, що не залежать від його волі


998Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua