Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Суд присяжних [28 листопада 2014  09:52]

26 листопада 2014р. відбулася 69 сесія міської ради 6 скликання, на якій було затверджено список присяжних Слов'янського міськрайонного суду у кількості 34 особи.

Згідно ст.58-1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» список присяжних затверджується один раз на два роки місцевими органами влади.
Відповідно до п.п.1 п.26 розділу Х1 «Перехідних положень» Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК) від 13.04.2012р. № 4651-У1 та ст.58-1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» для затвердження списку присяжних територіальне управління державної судової адміністрації України звертається з поданням до відповідної місцевої ради, що формує і затверджує у кількості, зазначеній у поданні, список громадян, які постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, відповідають вимогам статті 59 цього Закону і дали згоду бути присяжними.

Згідно зі ст. 31 нового КПК, кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, здійснюється колегіально судом у складі 3 професійних суддів, а за клопотанням обвинуваченого - судом присяжних у складі 2 професійних суддів і трьох присяжних.

Кримінальне провадження стосовно кількох обвинувачених розглядається судом присяжних стосовно всіх обвинувачених, якщо хоча б один з них заявив клопотання про такий розгляд. Крім того, є особливості розгляду справи судом присяжних, коли кримінальне провадження стосується посадових осіб, які займають особливо відповідальне становище (відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону « Про державну службу»), та осіб, посади яких віднесені до першої категорії держслужбовців, якщо такі особи вчинили злочини , за які передбачено довічне позбавлення волі. За їх клопотанням справу розглядає суд у складі 2 професійних суддів зі стажем роботи не менше 5 років і 3 присяжних.

Кримінальний кодекс на сьогоднішній день містить всього одинадцять таких злочинів, за які передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі, саме:

  • посягання на життя державного чи громадського діяча (ст. 112 КК );
  • умисне вбивство з кваліфікуючою ознакою (ч. 2 ст. 115 КК);
  • терористичний акт, що призвів до загибелі людей (ч. 3 ст. 258 КК );
  • посягання на життя співробітника правоохоронних органів, члена громадського формування з охорони громадського порядку або державного кордону, військовослужбовця у зв'язку з виконанням ними своїх службових обов'язків (ст. 348 КК);
  • посягання на життя судді, народного засідателя чи присяжного у зв'язку з їх діяльністю по відправленню правосуддя (ст. 379 КК);
  • посягання на життя захисника чи представника особи у зв'язку з їх діяльністю з надання правової допомоги (ст. 400 КК);
  • опір військовослужбовця своєму начальнику або його примус до порушення службових обов'язків, пов'язане з умисним вбивством начальника (ч. 4 ст. 404 КК);
  • порушення законів і звичаїв війни, пов'язане з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК);
  • застосування зброї масового ураження, яке призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків (ч. 2 ст. 439 КК);
  • геноцид (ч. 2 ст. 442 КК);
  • посягання на життя представника іноземної держави (ст. 443 КК).

1373Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua